Zo herken je Extra Virgin Olijfolie in de supermarkt

Olijfolie is een essentieel ingrediënt in veel keukens over de hele wereld, gewaardeerd om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Extra Virgin Olijfolie (EVOO) staat bekend om zijn superieure kwaliteit en smaak van de “eerste” persing, maar fraude is heel groot in de olijfoli industrie. In de supermarkt kan het soms lastig zijn om de echte deal te vinden te midden van verschillende labels en claims. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk Extra Virgin Olijfolie koopt bij je volgende supermarktbezoek.

1. Controleer het etiket

Het etiket van Extra Virgin Olijfolie moet duidelijk aangeven dat het “Extra Virgin Olive Oil” is. Let op andere termen zoals de harvest datum, product of Italy of nog beter Tuscany, Italy een lot nummer, en de nutricians, Cold of mechanical extraction bijvoorbeeld.  die kunnen wijzen op geraffineerde oliën van lagere kwaliteit. Controleer ook de oorsprong van de olie. EVOO van hoge kwaliteit komt vaak uit landen zoals Italië, Griekenland, Spanje en Portugal.

Met betrekking tot de harvest datum, Extra Virgin Olijfolie mag enkel zo genoemt worden als er tussen het plukken van de olijven en het persen ervan, niet meer dan 24 uur zit, en zonder enige toevoegingen. Ook moet het geperst worden bij tempraturen lager dan 27 graden Celcius. Als de harvest datus bijvoorbeeld 10/2022 aangeeft, dan kan het zijn dat het de titel Extra Virgin Olijfolie, niet meer waard is, aangezien Extra Virgin Olijfolie tussen de 3 maanden en 12 maanden zijn kwalitijd gaat verliezen en “Virgin Olijfolie” wordt, en dan betaal je dus uiteindelijk te veel voor een fles.

2. Kijk naar de fles

Extra Virgin Olijfolie moet worden bewaard in donkere glazen flessen of blikken om te voorkomen dat het wordt blootgesteld aan licht, wat de kwaliteit kan verminderen. Vermijd plastic flessen, omdat deze de olie blootstellen aan licht en zuurstof, wat kan leiden tot oxidatie.

3. Let op het zegel van certificering

Sommige olijfoliemerken dragen keurmerken of certificeringen die aangeven dat de olie voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Enkele van de bekendste certificeringen zijn het DOP (PDO) (Protected Designation of Origin) of PGI (Protected geographical indication) voor Italiaanse olijfolie, het COOC (California Olive Oil Council) voor Californische olijfolie en het IOC (International Olive Council) certificaat. Zoek naar deze zegels op het etiket voor extra gemoedsrust over de kwaliteit van de olie.

4. Proefnotities

Sommige supermarkten bieden klanten de mogelijkheid om oliën te proeven voordat ze kopen. Maak gebruik van deze gelegenheid om de smaak en kwaliteit van verschillende oliën te vergelijken. Extra Virgin Olijfolie heeft een complexe smaak met hints van vers gras, olijven, fruitigheid, bitterheid en peperigheid. Iets wat je niet wilt ruiken is

5. Prijs

Hoewel prijs niet altijd een garantie is voor kwaliteit, is Extra Virgin Olijfolie over het algemeen duurder dan geraffineerde oliën. Wees op je hoede voor extreem lage prijzen, omdat deze vaak wijzen op minderwaardige kwaliteit of zelfs vervalsingen. Extra Virgin Olijfolie zal gemiddeld tussen de €15 en €30 kosten. Alles wat goedkoper is, daar zullen de olijven afkomstig zijn uit meerdere landen, en kan het dus ook geen Extra Virgin Olijfolie zijn.

Conclusie

Extra Virgin Olijfolie is een waardevol ingrediënt dat een gezonde en smakelijke toevoeging kan zijn aan je gerechten. Door het etiket te controleren, de fles te inspecteren, te letten op keurmerken, te proeven en op prijs te letten, kun je ervoor zorgen dat je de echte deal koopt bij je volgende bezoek aan de supermarkt. Met deze tips in gedachten kun je met vertrouwen genieten van de heerlijke smaak en gezonde voordelen van Extra Virgin Olijfolie.

Oh ja, misschien leuk om te weten, ju kunt Extra Virgin Olijfolie verhitten tot ongeveer 160 graden, hoger wordt afgeraden vanwege gezondheidsredenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Press ESC to close