De beste tips om minder belasting te betalen

Zoals we allemaal wel weten betalen we ontzettend veel, ook als het gaat om belastingen. Wat veel van ons niet weten is, dat er mogelijkheden zijn om minder belasting te betalen. Want eerlijk gezegd willen we allemaal zoveel mogelijk besparen en daar willen we massaal wel even goed voor gaan zitten. Wil je zeker weten dat een van de tips voor jou mogelijk is, controleer dan altijd even de site van de belastingdienst. Dit laatste is belangrijk, omdat nog niet alles volledig definitief is bij het kabinet. Wist je dat er zelfs door het jaar heen steeds nieuwe dingen aangekondigd kunnen worden, waardoor jij zomaar nog eens meer voordelen zou kunnen hebben?

Heffingskortingen goed benutten

Het kan voorkomen dat de heffingskortingen verloren gaan, dat is echt heel zonde. Je kunt er namelijk voor zorgen dat deze niet verloren gaan, door de heffingskortingen zo goed mogelijk te benutten. Dit is vooral handig als je een fiscaal partner hebt met weinig of niet voldoende inkomsten. Dit kan je een leuk voordeel opleveren, zodat je minder belasting hoeft te betalen.

De alimentatieverplichting afkopen

Het klinkt misschien vrij heftig, maar je kunt de alimentatieverplichting afkopen. Dit levert je belastingtechnisch een lekker voordeel op. Als je dit gaat doen zal het vermogen afnemen in box 3, waardoor je niet zoveel belasting hoeft te betalen. Is dit op jou van toepassing, dan is het verstandig dit eens flink onder de loep te nemen.

Zorgkosten zijn aftrekbaar

Je kunt de zorgkosten aftrekken, maar deze heeft dan wel een drempel. Deze drempel wordt berekend door de hoogte van het inkomen. Dit wil zeggen dat, wanneer je een hoog inkomen hebt de drempel ook hoger zal zijn. Je kunt er beter voor kiezen meerdere dingen tegelijk te doen, dan verspreiden over twee jaar. Bij een spreiding over twee jaar heb je namelijk te maken met tweemaal het drempelbedrag. Wanneer je in een jaar meerdere zorgkosten maakt, dan heb je slechts eenmaal de drempel en dus een hoger belastingvoordeel.

Lijfrente kopen

Door lijfrente te kopen kun je het bedrag op een lijfrentespaarrekening te zetten, waardoor je een extra aftrekpost kunt creëren, Dit levert je al snel een voordeel op van zeker 12 procent. Dit geldt overigens niet voor inkomens die hoger zijn dan 73.031 euro, want deze bieden te weinig effect.

Koppel giften of kies voor periodieke schenkingen

Wat veel mensen niet weten is, dat giften onder bepaalde voorwaarden af kunt trekken bij de belastingdienst. Natuurlijk komt ook hier een drempel bij kijken, maar deze is niet heel hoog. De drempel is in dit geval namelijk slechts 1 procent van het jaarlijkse inkomen. Door meerdere giften of periodieke schenkingen binnen een jaar te doen, kan je dit met gemak een belastingvoordeel opleveren van ruim zesendertig procent.

Waardevolle zaken kopen

Met waardevolle zaken wordt bedoeld dat het handig is ontroerende zaken te kopen die je zowel voor zakelijke als privé doeleinden mag gebruiken. Je kunt denken aan een inventarisatie voor je woning of bedrijfspand, maar ook een auto, boot of andere zaken. Deze hoef je namelijk niet op te geven, maar let wel goed op de regels die hierbij gelden.

Een tweede huis kopen

Je zult er misschien niet direct bij stilstaan, maar het kopen van een tweede huis zal je een leuk voordeel opleveren. Je kunt namelijk met de overdrachtsbelasting een flink voordeel krijgen, hoewel er wel een aantal belangrijke factoren zijn waar je op moet letten. Meer informatie hierover, kun je gewoon vinden bij de belastingdienst.

Op de juiste manier beleggen in box 3

Als je eenvoudig je inkomen in box 3 wilt verlagen, dan kun je denken aan een groene belegging. Met een groene belegging kun je namelijk een gedeelte vrijstelling krijgen, waarbij je kunt denk aan een bedrag van rond de vijfenzestigduizend, maar als je een fiscaal partner hebt kan dit zomaar verdubbelen.

Op de juiste manier beleggen in box 3

Denk even aan de vermogenstoets van de toeslagen

Als je een laag inkomen hebt, dan krijg je waarschijnlijk toeslagen. Dit kan zijn huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en een kindgebonden budget. Over deze toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag geldt een vermogenstoets. Let dus goed op, want als je vermogen te groot is dan is het verstandig deze te verlagen. Je kunt dit eenvoudig verlagen door een grotere aankoop te doen bijvoorbeeld.

Belastingrente dat willen we niet

Je kunt besparen op de belastingrente als je de gegevens van jouw voorlopige aanslag tijdig en juist zijn aangeleverd. De belasting rekent namelijk al snel vier procent belastingrente, hoewel je deze liever niet wilt betalen. Je kunt vandaag de dag niet meer sparen bij de belastingdienst, wat betekent dat ze geen belastingrente meer betalen.

De investeringsaftrek optimaliseren

Ook als bedrijf kun je van flink wat voordelen profiteren, hoewel je ook hier dient te weten welke paden je kunt bewandelen. Voor kleine investering tot een maximum van 2400 euro kun je investeringsaftrek krijgen. Dit voordeel kan je wel achtentwintig procent opleveren!

Loonkosten verlagen met kostenvergoedingen

Kostenvergoedingen kunnen meetellen voor het loon, maar deze worden toegekend op het brutosalaris. Kostenvergoedingen hoeven niet belast of juist onbelast te zijn. Je kunt bij kostenvergoedingen denken aan een maaltijd, maar evengoed aan de reiskosten. Ook een auto van de zaak kan meegeteld worden, waarbij de kosten een leuk voordeel kunnen opleveren. Hoeveel dit voor jou is, kun je nagaan bij de belastingdienst.

Er is nog veel meer

Er zijn nog heel erg veel meer tips, waarmee jij minder belasting zou kunnen betalen. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven is er echt veel meer te behalen. Ga gewoon eens speuren en bekijk eens wat de mogelijkheden voor jou zijn. De meeste van ons weten namelijk niet eens dat ze recht hebben op een verlaging, omdat dat niet echt duidelijk wordt weergegeven. In veel gevallen scheelt het al snel honderden euro’s belastingvoordeel en dat is toch wel lekker meegenomen. Weet jij al hoeveel belasting jij minder zou kunnen betalen? Misschien is het handig een adviseur in handen te nemen om je te laten helpen. Zo weet jij precies wat het jou aan voordelen kan opleveren.

Press ESC to close