Hoe je snel afvalt met sporten en gezonde voeding

Wanneer je wat kilo’s wilt kwijtraken is het belangrijk om zowel op je voeding te letten, maar ook extra te sporten. Bewegen en gezonde voeding is dan ook de basis voor iemand die wil afvallen. Zeker door de combinatie van deze 2 kan het afvallen sneller gaan. We gaan je wat afslank tips geven!

Duurzaam afvallen

Wanneer je wilt gaan afvallen grijpen mensen snel naar een streng dieet. Ze willen vaak zo veel mogelijk in een zo korte mogelijke tijd afvallen. Dit is alleen niet duurzaam en veroorzaakt vaak het jojo effect. Je lichaam heeft tijdens het strenge dieet honger geleden, waardoor je lichaam daarna sneller vet gaat opslaan.

Wanneer je je levensstijl niet in zijn geheel aanpast, zal dit jojo effect terug blijven komen. Dit is ook niet bepaald gezond voor je lichaam. Maar toch zijn er manieren waardoor je snel en duurzaam kunt afvallen!

Gezonde voeding

De basis wanneer je wilt afvallen is je voeding. Het is belangrijk dat je gezond eet en alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt. Wanneer je je gaat focussen op gezonde voeding is het aan te raden om de schijf van 5 aan te houden. Zo weet je dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en dit zal je ook helpen bij het afvallen.

Om te weten hoeveel je moet eten per dag is het aan te raden om te berekenen hoeveel calorieën je per dag nodig hebt. Dit kun je makkelijk online doen. Zo kun je zelf berekenen hoeveel je nodig hebt om af te vallen. Ga niet in een groot calorietekort zitten. Wanneer je te weinig gaat eten en daardoor veel honger hebt, dan is het moeilijker vol te houden en zal het jojo effect optreden.

Het is dan ook aan te raden om je voeding bij te houden in een bijpassende app. Deze apps kunnen ook vaak berekenen hoeveel calorieën je moet eten om af te vallen. Zo krijg je beter inzicht in wat je eet op een dag en of je aan al je voedingsstoffen komt. Het bijhouden zal je dan ook helpen bij het afvallen.

Genoeg bewegen

Wanneer je gezonde voeding tot je neemt en in een calorietekort zit, zul je al wat kunnen afvallen. Het is natuurlijk sowieso al belangrijk om genoeg te bewegen, maar al helemaal wanneer je wilt afvallen. Wanneer je meer gaat bewegen of gaat sporten zul je ook meer calorieën verbranden. Op deze manier zal het afvallen nog sneller kunnen gaan.

Sporten kun je op verschillende manieren doen. Het wordt geadviseerd om elke dag rond de 60 minuten matig intensief te bewegen. Dit houdt in dat je hartslag en ademhaling iets omhoog gaat. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te wandelen of een stuk te fietsen. Hoe meer en intensiever je beweegt hoe meer energie je zult verbruiken.

Meer bewegen in je dagelijkse leven kun je door kleine aanpassingen makkelijk toepassen. Zo kun je vaker de fiets pakken en de trap nemen in plaats van de lift. Ook door bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus te stappen of na het avondeten nog even een blokje om te lopen beweeg je al een stuk meer.

Sporten in de sportschool

Ook naar de sportschool gaan of een andere manier van een sport uitoefenen is goed voor je. Hierbij zul je ook werken aan bijvoorbeeld je conditie en meer spieren opbouwen. In de sportschool kun je dan ook bijvoorbeeld gericht trainen en spiermassa opbouwen. Dit doe je door krachttraining.

Met het doen van krachttraining verbeter je je lichaamssamenstelling. Je kweekt meer spieren en je zult minder vet op je lichaam hebben. Het kan zijn dat je vetmassa verliest, maar dit niet direct terug ziet op de weegschaal. Dit omdat extra spieren zwaarder wegen dan vet. Wanneer je meer spiermassa hebt, zal je lichaam ook in ruststand meer energie verbranden.

Met duursport en cardio verbrand je over het algemeen een stuk meer energie. Dit komt omdat je je dan voor langere tijd inspant. Het doen van duursport is dan ook goed wanneer je sneller wilt afvallen. De combinatie van cardio en krachttraining zal het afvallen zeker versnellen en zul je uiteindelijk ook een strakker figuur door krijgen.

Eiwitten, vezels en genoeg drinken

Naast het eten van gezonde voeding en genoeg beweging zijn er nog wat dingen die je kunt doen om sneller af te vallen. Zo is het als eerste belangrijk dat je genoeg eiwitten en vezels in je voedingspatroon verwerkt. Eiwitten zullen er voor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt. Eiwitten blijven namelijk langer in je maag dan koolhydraten. Hierdoor zul je tussen je maaltijden door minder de behoefte hebben om een tussendoortje te nemen. Vezelrijk eten zal er ook voor zorgen dat je minder snel weer trek zal krijgen.

Ook helpen eiwitten je om je spieren te ondersteunen bij het herstel na het sporten. Zeker wanneer je krachttraining doet wordt het aangeraden om na het sporten iets te eten met genoeg eiwitten. Dit kan door bijvoorbeeld kwark te eten of je kunt kiezen voor een specifieke eiwit shake.

Als laatste is het natuurlijk belangrijk om genoeg te drinken per dag. Vooral het drinken van water en thee zonder suiker is hierbij belangrijk. Genoeg vocht zorgt ervoor dat alle afvalstoffen van je lichaam afgevoerd worden. Zeker als je je gaat focussen op gezonder eten en sporten zullen er afvalstoffen vrijkomen. Wanneer je niet genoeg drinkt zullen deze afvalstoffen in je lichaam blijven. Dit kan het afval proces belemmeren.

Het is hierbij wel belangrijk dat je vooral water en thee zonder suiker drinkt. Wanneer je dit saai vind worden zijn er natuurlijk verschillende smaakjes thee. Je kunt ook kiezen voor wat suikervrije siroop aan je water toe te voegen. Ook een simpel schijfje citroen of wat aardbeien zal al een lekkere frisse en subtiele smaak aan je water kunnen geven. Wanneer je kiest voor vruchtensap of frisdrank zul je onbewust toch nog heel wat meer calorieën binnenkrijgen dan je denkt. Dit omdat dat drinken over het algemeen veel suiker bevat. Dit kan dus al veel schelen in je calorieën budget.

Press ESC to close